Zdrowe odżywianie nie zawsze przychodzi z łatwością. Życie w ciągłym biegu skłania do sięgania po sklepowe przekąski, które mają dostarczyć chwilowej energii do czasu spożycia porządnego posiłku. Ten często też jest przygotowywany na szybko, z gotowych produktów, które wystarczy podgrzać. Przyrządzanie zdrowych posiłków zwykle kojarzy się z poświęcaniem dużej ilości czasu, a także ze studiowaniem przepisów i większymi zakupami. Nie zawsze tak jest, ale zanim staniesz się specem od zdrowej żywności, sprawdź najpierw, co wyeliminować ze swojej diety, żeby jak najszybciej zmienić nawyki żywieniowe.
Słodzone napoje – pierwszy krok do otyłości
Napoje kolorowe są bardzo smaczne. Jednak naszpikowane cukrami prostymi, dostarczają do organizmu niepotrzebnych kalorii i substancji, mających szkodliwe działanie dla zdrowia. Słodkie napoje nie gaszą pragnienia, co powoduje jeszcze większe spożycie ich jednorazowo. Taka ilość cukru może prowadzić do:
- Nadmiernej masy ciała
- Cukrzycy
- Próchnicy
- Choroby refluksowej przełyku
Warto więc widząc pełne półki różnokolorowych napojów w sklepie, przejść dalej i zaopatrzyć się w wodę. Złudne bywa również przekonanie, że soki owocowe są zdrowe. Mimo iż zawierają witaminę C oraz przeciwutleniacze, to jednak zawierają podobną ilość cukru, co gazowane, kolorowe napoje.

Frytki i chipsy – ziemniaki pozbawione wartości odżywczych
To najchętniej wybierane, niezdrowe przekąski. Frytki są podstawą wielu dań kupowanych na mieście, zwłaszcza w fast foodach. O ile sam ziemniak jest warzywem i powinien być zdrowy – to po obróbce cieplnej, smażony w głębokim oleju, najczęściej rzadko zmienianym przy masowej sprzedaży szybkich dań z pewnością do takich nie należy. Produkty, takie jak chętnie wybierane na filmowe wieczory na kanapie chipsy, dodatkowo mogą zawierać duże ilości substancji rakotwórczych. Tłuszcze powstałe w wyniku smażenia na oleju bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą powodować:
- Przewlekłe choroby
- Stany zapalne
- Rozwój alergii
- Podniesienie poziomu złego cholesterolu
Oprócz tego fatalnie wpływają na stan elastyczności skóry, co przyczynia się do powstawania cellulitu.
Dania gotowe, mrożonki i półprodukty
Mimo iż są chętnie wybierane w sklepie z uwagi na możliwość przygotowania szybkiego dania po powrocie do domu, to oprócz oszczędności czasu nie wnoszą nic pozytywnego do naszego życia. Dania gotowe zawierają najwięcej szkodliwych dla zdrowia dodatków. Procesy przetwarzania pozbawiają ich wartości odżywczych, więc ich zawartość w tego typu żywności jest praktycznie znikoma. Za to mnóstwo jest w nich takich substancji, jak:
- Sól
- Cukier
- Aromaty
- Barwniki
- Konserwanty
W trosce o zdrowie własne i naszych bliskich, najlepiej takich posiłków unikać. Jeśli chcesz pozbyć się toksyn z organizmu, pozbądź się z lodówki gotowych dań. Choć takie rozwiązania wydają się szybkie i zaspokajają głód, warto poświęcić trochę czasu na zakup zdrowych produktów i przygotowywać pełnowartościowe dania, za które z biegiem czasu nasz organizm się odwdzięczy.