Jednym z powodów, dla którego odwlekamy wprowadzenie diety jest brak umiejętności kulinarnych lub brak świadomości, jak posiłki mają być przyrządzone właściwie. Zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych może niekiedy przekraczać nasze możliwości, zwłaszcza jeśli jesteśmy aktywni zawodowo i po prostu nie mamy już czasu na planowanie i przygotowywanie dobrze zbilansowanych i zdrowych posiłków z dobrych produktów, po które jeszcze trzeba się wybrać do sklepu ze zdrową żywnością. W tą niszę idealnie wpasowały się firmy, zajmujące się cateringiem, czyli dostarczaniem popularnych diet pudełkowych. Na czym to polega i czy warto postawić na taką dietę?
Jak rozpocząć odżywianie dietą pudełkową
Aby takie rozwiązanie miało sens, należy wybrać się na początek do dietetyka, który ustali zapotrzebowanie energetyczne, bazując na kilku ważnych informacjach, takich jak:
- Wiek
- Płeć
- Aktywność fizyczna
- Rodzaj wykonywanej pracy
Wybór wśród diet pudełkowych jest tak duży, że trudno zdecydować się na własną rękę, która będzie odpowiednia, nie znając naszych predyspozycji i celu, jaki chcemy osiągnąć. Kiedy będziemy już wiedzieć, jakich składników w naszym przypadku najlepiej dostarczać do organizmu oraz ustalimy ilość spożywanych kalorii, możemy rozpocząć naszą pudełkową przygodę. Posiłki będą dostarczane przez firmę cateringową pod podany adres. Można zatem zamawiać je bezpośrednio do domu lub do pracy.

Wady i zalety diety pudełkowej
Do największych wad z pewnością można zaliczyć cenę. Jest to dość spory wydatek, który jest uzależniony od rodzaju diety i jej kaloryczności. Dziennie jest dostarczanych pięć posiłków. Aby obliczyć, czy stać nas na taką opcję, warto policzyć sobie najpierw, ile pieniędzy wydajemy tygodniowo na jedzenie. Pamiętajmy, że decydując się na korzystanie z usług cateringu dietetycznego, nie tylko odejdzie nam robienie zakupów żywnościowych, ale i zmniejszy się zużycie gazu, potrzebnego do gotowania posiłków. Musimy jednak przygotować się też na to, że nie zawsze dostaniemy posiłek złożony ze składników, które lubimy. Do minusów można również zaliczyć brak kontroli nad tym, skąd tak naprawdę pochodzą składniki użyte w żywności pudełkowej i czy na pewno są one w upraw ekologicznych. Tu najlepszą radą będzie skorzystanie z firmy cateringowej, cieszącej się dobrą renomą, gdyż z pewnością nie pozwoli ona sobie na złe opinie. Jeśli zaś chodzi o zalety, z pewnością można do nich zaliczyć:
- Kontrolę nad kaloriami
- Oszczędność czasu
- Różnorodność spożywanych posiłków
W przypadku, gdy jesteśmy totalnym kulinarnym beztalenciem, takie rozwiązanie to zbawienie dla zachowania zgrabnej sylwetki i zdrowego trybu życia. Jeśli jednak gotowanie nie jest naszą piętą Achillesową i potrafimy coś przyrządzić, warto wykupić taką dietę przez jakiś czas, a potem bazując na spożytych posiłkach, spróbować odtworzyć je samodzielnie.